Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Kara Mantar Hastalığı Nedir? Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kara Mantar Hastalığı Nedir? Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?


Kara mantar hastalığı
, korona virüsün ardından en yaygın virüs tipi olarak kayıtlara geçti. Hindistan’da kara mantar hastalığına yakalananların sayısı 28 bini geçmiş durumda. İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan kara mantar hastalığı, Mısır, Irak ve Meksika’da da görülünce yeni bir pandemi süreci başlar mı? Sorusu tüm insanların aklına geliyor.


Kara mantar hastalığı nasıl bulaşır? Sorusu da bu hastalık hakkında en çok merak edilen sorulardan biridir. Diğer bir adı mukormikoz olan kara mantar hastalığı, genellikle; toprak, bitki, gübre veya çürüyen sebze ve meyvelere temas sonucu mukormiset küfü sonucu bulaşıyor. Uzmanların fırsatçı enfeksiyon olarak adlandırdığı mukormikoz vücuda girdikten sonra hızla yayılan ve vücudun bağışıklık sistemini ele geçirerek, savaşma kabiliyetini azaltan bir enfeksiyon.


Kara Mantar Hastalığı İnsandan İnsana Bulaşır Mı?


Kara mantar hastalığı
nda hızla artan vaka sayısı, korana virüs gibi insandan insana bulaşır mı? Sorularını da beraberinde getiriyor. Kara mantar hastalığı konusunda yapılan araştırmalar bunun bulaşıcı bir hastalık olmadığını dolayısıyla insandan insana bulaşmadığını ortaya koydu. Ancak havada asılı kalan veya ortamda yer alan mantar sporları varsa, küf mantarı bu şekilde yayılabiliyor.


Uzmanlar, insan vücudunda birçok bakteri ve mantar olduğunu bağışıklık sisteminin bunlarla savaşıp kontrol altına alabildiğini fakat kara mantar enfeksiyonunun önce bağışıklık sistemine saldırması nedeniyle, insanların bağışıklık seviyesini mümkün olan en üst seviyede tutması gerektiğinin de altını çiziyorlar.


kara mantar hastalığı belirtileri

Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?


Her hastalıkta olduğu gibi kara mantar hastalığıyla savaşmada da vücut direnci önem arz ediyor. Yine de kara mantar enfeksiyonuna yakalanmış kişilerde hastalığın belirtileri şu şekilde oluyor.


Kara mantar hastalığı belirtileri


  • Burun etrafında renk değişimi, siyahlaşma
  • Burun tıkanması ve kanaması
  • Göğüste ağrı ve nefes darlığı
  • Öksürme sırasında kan gelmesi
  • Gözde şişme, ağrı, bulanık veya çift görme

Kara mantar hastalığı belirtileri bu yöndeyken, uzmanlar genelde hastalığa yakalanan kişilerin genellikle son aşama olan görme kaybı aşamasında gelmelerinden dolayı tedavide zorlandıklarını söylüyorlar. Sinüs, beyin ve akciğerlerde etkileri olan kara mantar enfeksiyonu; diyabet, kanser ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.


Uzmanlar bu yüzden, kara mantar hastalığı belirtileri gösteren kişiler vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyor.


Kara Mantar Hastalığı Vaka Artışı Neden Kaynaklanıyor?


Doktorlar; kara mantar hastalığını, yoğun bakımdaki durumu ağırlaşan verilen steroidler tarafından tetiklendiğini düşünüyor. Steroid, koronavirüse karşı kullanılan etkili bir yöntem, koronavirüs vücuda zarar vermeye başladığında kullanılarak akciğer iltihabının oluşmaını engelliyor fakat aynı zamanda bağışıklık sistemine de ister istemez zarar veriyor. Dolayısıyla mukormikoza denilen karar mantar hastalığına davetiye çıkmış oluyor. Yani birbirinden farklı hastalıklar olsa da, kara mantar hastalığının vücuda sızmasında, koronavirüs zemin hazırlıyor diyebiliriz.


Arjantin, Meksika, Mısır, Irak gibi ülkelerde de görülen kara mantar hastalığı, bu ülkelerde; Hindistan’daki kadar hızlı artış göstermiyor. Kara mantar hastalığındaki vaka artışının, Hindistan’da hızlı olmasının sebebi henüz çalışmalar kesinleşmese de, Hindistan’da yer alan hastanelerdeki ortam ve cihazların hijyenik olmamasından kaynaklı olduğu düşünülüyor.


Kara Mantar Hastalığının Tedavisi Var Mı?


Doktorlar, kara mantar hastalığına yakalanmış kişilerin tedavisinde; amfoterisin B veya ‘amfo-B’ olarak bilinen antifungal intravenöz (damar içi) enjeksiyonun, sekiz hafta boyunca her gün kullanılan standart amfoteresin B ve liposomal amfoteresin olarak iki türü bulunan ilacın etkili olduğunu belirtiyorlar.


Tedavi geç kalınmış hastalarda, enfeksiyon beyne ulaşmışsa iki gözün birden alınması, bazı nadir durumlarda ise çene kemiğinin alınması gerekebiliyor. Bu yüzden doktorlar, kara mantar hastalığı belirtilerinde geç kalınmadan hastaneye gidilmesi gerektiğini önemle hatırlatıyorlar.
 
Üst